Nat Geo Di ASiS

Pada 29 September 2010, ASiS telah menerima kunjungan daripada pihak National Geographic untuk berkongsi pengalaman daripada krew National Geragraphic iaitu Dr. Brady Barr. Program ini turut disertai tetamu jemputan khas iaitu Nabil, Raja Lawak. Perkongsian pengalaman sepanjang penjelajahan beliau bersama haiwan liar dalam rancangan “Dangerous Encounter with Brady Barr” sedikit sebanyak memberi begitu banyak ilmu kepada para pelajar sekalian. Selepas program tamat, para pelajar diberi peluang untuk mengambil gambar bersama beliau dan haiwan-haiwannya terutamanya reptilia.

Dr. Brady Barr memeberi penerangan mengenai pengalaman beliau. Sesi fotografi bersama beliau. Penutupan Nat Geo di ASiS

Penutupan Bulan Patriotisme 2010

Pada 22 September yang lalu, ASiS telah melancarkan Majlis Penutupan Bulan Patriotisme 2010. Majlis telah dijalankan di Dewan Besar ASiS. Antara aktiviti yang telah diadakan pada bulan tersebut ialah pertandingan mendeklamasi sajak kategori guru dan pelajar, drama, nyanyian lagu patriotisme, pameran kemerdekaan dan sebagainya. Penyampaian telah disempurnakan oleh Tuan Pengetua, Tn. Hj. Mohd Idrus bin Abdul Hamid. Tahniah diucapkan kepada para pemenang.

International Students Science Fair 2010, Adelaide, Australia

Program ISSF 2010 – Jumaat

Jadual untuk hari yang ke 5 program ISSF

 Friday 17th Sept.:

7.30am Breakfast Nunyara Centre
8.15am Bus departs Nunyara Centre Â
9.00am PBL teams in Preparation for Presentations ASMS
12.00pm Lunch Â
1.00pm PBL Presentations -to panel of experts ASMS
2.00pm Closing Ceremony – presentation of certificates ASMS
5.00pm Bus to Nanyara Centre Â
5.30pm Dinner Nunyara Centre
7.00pm Prepare for departure Nunyara Centre

Laporan ISSF 2010 – Khamis

Hari ke 4, Khamis 16 September

Hari ini, kami telah di bawa melawat Gorge Wildlife Park. Ianya merupakan sebuah mini zoo yang menempat burung-burung, koala, walabi (seakan kanggaro tetapi kecil sedikit) dan binatang-binatang yang lain.

Pada jam  1.00 tengahari, dibawa melawat Melba’s Chocolate Factory. Di sini terdapat pelbagai jenis coklat yang boleh di lihat dan dileri. Harganya agak berpatutan, sekitar AUD 4.00++.

Pada Jam 2.15 petang kami bergerak ke Marion Centre, sebuah kompleks membeli belah yang popolur di sini. kemudiannya kami bertolak pulang ke Nunyara.

Program ISSF 2010 – Khamis

Thursday 16th Sept.:

Jadual untuk hari yang ke 4 program ISSF
Â

Â

7.30am Breakfast Nunyara Centre
8.15am Bus departs Nunyara Centre Â
9.00am Cultural Tours (Depart from ASMS)
Gorge Wildlife Park & Melba’s Chocolate FactoryÂ
Gorge Wildlife Park & Melba’s Chocolate Factory
                             Urimbirra Wildlife Park & Victor HarborUrimbirra Wildlife Park & Victor Harbor
Â
4.00pm Shopping – Westfield Marion Shopping Centre Â
6.30pm Bus to Nunyara Centre Â
7.30pm Dinner Nunyara Centre
8.30pm Personal time Nunyara Centre

Laporan ISSF 2010 – Rabu

Hari ke 3, Rabu 15 September

Hari ini, kami akan bergerak ke RIAus [Royal Institution of Australia] untuk majlis pembukaan “World Youth @ Science Exchange” oleh Hon. John Snelling, Minister for Science & Information Economy dan seterusnya mengadakan pameran poster projek rekacipta kami.


Poster ASiS


Sdr. Rizal bin Abd Razak menerangkan projek kepada Mr. Hon. John Snelling, Minister for Science & Information Economy, South Australia.


Sdr. Ahmad Amirul Akmal b Khairudin dan M.Azim bin M. Mashoooth di depan poster ASiS

lagi gambar di sini

Program ISSF 2010 – Rabu

Jadual untuk hari yang ke 3 program ISSF

Wednesday 15th Sept.: at RIAus

7.00am Breakfast Nunyara Centre
8.00am Bus departs Nunyara Centre Â
9.00am PBL team meetings (with mentors) ASMS
10.30am Travel to city Â
11.00am Set up poster display RiAus
12.00pm Lunch in city centre City
1.00pm Poster presentations “World Youth @ Science Exchange” RiAus
1.15pm Opening Ceremony of “World Youth @ Science Exchange” by Hon. John Snelling, Minister for Science & Information Economy RiAus
4.00pm End of public poster display – dismantle posters RiAus
4.30pm Bus to Nanyara Centre Â
5.30pm Dinner Nunyara Centre
6.30pm Cultural performances Nunyara Centre

Laporan ISSF 2010 – Adelaide, Australia

Hari ke 2, Selasa 14 September

Kumpulan sekolah dibahagikan kepada 2 kumpulan iaitu Health Science dan Enviromental Science serta dibahagikan kepada 3 bahagian.

Kumpulan Health Science, iaitu Cikgu Adura Azlin b Ishak dan Ahmad Amirul Akmal b Khairudin telah bermula dengan “Problem Based Learning, PBL”. Di mana diajar mengenai penyelesaian masalah yang diberikan. Bahagian yang kedua, “Dietery Assessment” di mana di ajar menggunakan perisian “FoodWork”, mengira kalori pemakanan. dan yang terakhir ialah “Horsemen: Cologne of Human and Animals” di mana kami melihat proses peristalsis di lakukan di luar badan.

Untuk kumpulan kedua, M.Azim bin M. Mashoooth dan Rizal bin Abd Razak, bermulanya aktiviti kami di anchor court.Kami dibawa jalan ke Pine Forest untuk mempelajari Biodiversiti yang ada di sekitar Flinders universiti.Dimana kami melakukan aktiviti seperti birdwatching.navigating,dan species indentifying.Setelah itu,kami menghadiri makan pagi di khemah di luar Science faculty.Kemudian kami dibawa ke bilik ceramah untuk menghadiri ceramah Paleontology.Di sini,kami belajar tentang struktur-struktur haiwan seperti monyet,ikan,burung,cicak, katak dan kami juaga mempelajari zaman-zaman terdahulu yang mempunyai pelbagai spesis haiwan seperti pterosaurs,dinosaurs dan spesis ikan zaman purba.Selepas itu,kami makan tengahari.Makanannya boleh tahan dan semuanya halal.Seterusnya aktiviti kami diteruskan lagi dengan aktiviti “Problem based Learning” di mana kami diberi satu situasi ,dan perlu memikirkan faktor berlakunya situasi itu,kesannya dan cara mengatasinya.Tajuk yang diberikan adalah Lautan.Tajuk ini akan dibentangkan pada hari Jumaat tengahari.Akan Bersambung…..