Category Archives: Anugerah Cemerlang

Majlis Makan Malam Amal dan Anugerah Cemerlang 2012 SM Sains Alam Shah

Pada malam bertarikh 21 April 2012, satu majlis makan malam amal diadakan. Majlis ini bertujuan untuk meraih derma dan menganugerahkan guru-guru dan staff sokongan sekolah, pelajar-pelajar cemerlang ASiS, dan bekas calon SPM ASiS yang telah mendapat keputusan SPM yang cemerlang. majlis diadakan dengan besar-besaran dan sangat meriah. Antara tetamu kehormat yang menghadiri majlis ini ialah Timbalan Menteri Pelajaran Malaysia, Dr Haji Mohd Puad bin Zarkashi, Pengarah Sektor Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecermelangan,Yang Di-Pertua Pengerusi Persatuan Ibu Bapa dan Guru,Dr Mohd Hafiz bin Mohd Ali, Yang Di-Pertua Timbalan Persatuan Ibu Bapa dan Guru, Prof. Madya Dr Mohamad Fadzil bin Mohamad Idris dan wakil Yayasan Pendidikan Cheras, para penderma, ibu bapa, Alumni ASiS dan pelajar ASiS sekalian.

Sebaik ketibaan tetamu kehormat, Dr Haji Mohd Puad bin Zarkashi disambut dengan persembahan daripada ahli Persatuan Silat Helang Putih seterusnya oleh penari Zapin ASiS. majlis dimulakan dengan bacaan doa pembuka majlis oleh pelajar ASiS dan seterusnya ucapan oleh Tuan Pengetua SM Sains Alam Shah, Encik Baharudin bin Burhan dan diteruskan dengan ucapan oleh Yang Di-Pertua Pengerusi Persatuan Ibu bapa dan Guru, Dr Mohd Hafiz bin Mohd Ali. Kemudian majlis seterusnya dirasmikan oleh Dato’ Dr Haji Mohd Puad bin Zarkashi diiringi oleh Tuan Pengetua ASiS. Jamuan bermula dan diselingkan dengan persembahan cak lempong oleh Persatuan Cak Lempong tingkatan empat ASiS.

Majlis diteruskan dengan penyampaian anugerah sesi pertama kepada guru-guru dan staf sokongan dan pelajar ASiS yang telah berjaya mendapat CGPA tertinggi bagi subjek yang dikategorikan dalam Peperiksaan Diagnostik 2011. Majlis diserikan dengan persembahan gitar akustik oleh pelajar tingkatan 4 ASiS.

Seterusnya, penyampaian anugerah sesi kedua kepada bekas pelajar ASiS Batch Infinate (8) yang telah berjaya menyerlah dalam Sijil Pelajaran Malaysia dengan keputusan 8A, 9A , dan 10A dan majlis dihiburkan lagi dengan persembahan oleh penari tarian moden ASiS, iaitu kumpulan “The Swaggers” dan dilanjutkan dengan penyampaian anugerah sesi ketiga kepada bekas pelajar cemerlang ASiS yang telah berjaya menjulang nama ASiS. Mereka ialah Wong Wen Jian dan Prabu Shahsti Rajan a/l Marimuthu yang masing-masing memperolehi keputusan 10A+ dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia 2011. Tahniah dan sekalung budi ASiS ucapkan! Majlis kemudiannya diserikan dengan persembahan multimedia dan seterusnya, majlis diakhiri dengan laungan ‘war cry’ oleh Timbalan Ketua Pelajar SM Sains Alam Shah, Mohd Zhaffan bin Mat Radzi. Seterusnya, majlis bersurai.

Berita sekitar penyerahan slip keputusan SPM 2012 – akhbar NST

Sumber :http://www.nst.com.my/galleries/image/well-done-1.63877

Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin going through the SPM results slip with Mohamad Azali Mohd Alwai who scored 5A+, 3A dan 1A- at Sekolah Menengah Sains Alam Shah, Cheras today. — NSTP pix by Chan Wai Yew

Read more: WELL DONE – Image – New Straits Times http://www.nst.com.my/galleries/image/well-done-1.63877#ixzz1poUXsbow

 

 

Pelajar Terbaik SPM 2009 ASiS

Dalam SPM 2009 yang lepas, ASiS telah berjaya melahirkan dua orang pelajar yang cemerlang . Salah seorang daripadanya telah dinobatkan sebagai pelajar terbaik bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.Pelajar tersebut ialah Irshad Noor Abadi.

Pihak admin sekolah telah menemu bual kedua-dua pelajar cemerlang ini. Menurut Irshad, yang bercita-cita menjadi seorang jurutera, rahsia bagi mendapat kejayaan dalam akademik ialah sentiasa fokus ketika pembelajaran di dalam fokus. Sepanjang berada di ASiS, pencapaian yang telah dicapai oleh Irshad adalah seperti berikut:
National Science Challenge
International Science School Fair (ISSF) ke-4 di Jepun
Pertandingan Inovasi ke-11

Temu bual yang dijalankan bersama Jeremy, yang juga merupakan pelajar cemerlang ASiS menunjukkan kejayaan seseorang itu boleh dicapai sekiranya seseorang untuk menumpukan sepenuh perhatian di dalam kelas. Dia juga menyatakan seseorang itu perlu sentiasa membuat ulang kaji dan menelaah pelajaran di samping perlu banyak berjumpa dengan guru secara individu sekiranya terdapat soalan-soalan yang t idak difahami semasa proses pembelajaran. Jeremy telah berjaya mendapat biasiswa JPA bagi melanjutkan pelajarannya.

Pihak admin juga telah menemu bual pengetua ASiS, Tuan Haji Mohd Idrus bin Abdul Hamid. Menurutnya, komitmen yang telah diberikan oleh semua guru, program yang dirangka untuk pelajar serta sumbangan PIBG telah berjaya mengekalkan prestasi sekolah sehingga sekarang. Majlis Makan Amal ini sebenarnya diadakan bagi menyemarakkan semangat di dalam diri pelajar tingkatan 4 dan tingkatan 5 . Selain itu, beliau juga menyatakan mengenai kelebihan dan kekuatan setiap batch. Ini dapat dilihat berdasarkan semangat yang ditonjolkan oleh semua pelajar ASiS

Majlis Makan Malam Amal & Anugerah Cemerlang 2010

Pada 1 Mei 2010 yang lalu, ASiS telah mengadakan Majlis Makan Malam Amal & Anugerah Cemerlang bagi memberi penghargaan kepada pelajar-pelajar yang cemerlang dalam SPM dan Ujian Diagnostik 2009.

Perjalanan majlis itu dimulakan dengan ketibaan VVIP, tetamu khas dan ibu bapa serta disusuli dengan ucapan pengetua ASiS. Tetamu kemudian disajikan dengan makanan yang disediakan sambil dihiburkan dengan persembahan oleh pelajar-pelajar ASiS. Anugerah juga telah diberikan kepada guru-guru dan pelajar yang berjasa kepada sekolah. Majlis tersebut tamat dengan jayanya pada pukul 11.30 malam.